ISO, Lukkertid og blender - Fotograf

Hva er ISO?

ISO er en funksjon man finner i alle typer kameraer og mobiltelefoner. ISO brukes til å definere hvor mye lys sensoren skal tiltrekke seg.

Har du en ISO på 100, vil ikke sensoren i kameraet ta imot så mye lys. Setter du en ISO på rundt 1000 forteller du at sensoren skal hente inn mye mer lys enn det man får ved å bruke en ISO på 100. Dvs. Er du inne i et mørkt rom vil du trenge høy ISO, med høy ISO mener jeg en verdi som tilsvarer 800 og oppover.

Dette gjør at kameraet(sensoren i kameraet) mottar mye lys fra alle omgivelser. Ulempen med en høy ISO verdi er at du fort kan få et kornete bilde. I et lyst rom, på utsiden eller annen lokasjon med mye belysningen trenger man ikke så høy ISO ettersom du allerede har mye lys i omgivelsene rundt deg.


Blenderåpning

Ved hjelp av blenderåpning kan du sløre bakgrunner ved å bestemme hvor fokuspunktet skal være, du kan også få hele bildet i fokus ved å bruke en liten blenderåpning, f.eks F.11. Vil du ha en myk og slørete bakgrunn må du juster blenderåpningen til en verdi rundt 1.8 til 4.5. (Stor blenderåpning).


Lukkertid

Lukketiden definerer hvor lenge du ønsker å ta bilde.. Si f.eks du skal ta et fotografi av en foss og du ønsker en silkemyk stil på bildet. For å kunne klare dette må du ha en såkalt lang lukkertid. Da setter du kamera innstilling

Powered by SmugMug Owner Log In